Skip to Content

Обережно - ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

· вживання отруйних грибів;

· неправильне приготування умовно їстівних грибів;

· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).                

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині. Дотримуйтесь їх.

 Застерігаємо!

· Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

·  Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

·   Не збирайте гриби:

o  якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

o  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

o невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

o  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

o  ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

o  «шампіньйони»  та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

· Не куштуйте сирі гриби на смак.

· Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

· Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

· При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

· Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

· Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

· Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

·  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА!

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням, як:

o  «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

o  «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний».

o  «Усі гриби в молодому віці їстівні».

o  «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».

o  «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

o  «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

o  «Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин».

o «Сушина, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте «швидку медичну допомогу».

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім - не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

 

Провідний інспектор Фастівського РС ГУ ДСНС  Олександр Муісєнко