Відзначення 207-ї річниці з дня народження Т.Г. Шевченка

Вівторок, 09 березня 2021, 10:32 15543

207 років тому народився геній пера і пензля, пророк українського народу, великий Кобзар Тарас Григорович Шевченко.

Вже понад півтора століття немає з нами великого Пророка, але кожен рік ніби наближає його до нас. Його творчість у контексті останніх подій не дає нам змоги засумніватись у правдивості його пророцтв.

«Свою Україну любіть, любіть її… Во время люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть!»

СРСР – перетворив Шевченка на суворого, страшного, ненависного учням шкіл бронзового ідола. Таким же важким і нудним для шкільного вивчення Шевченко чомусь залишається і сьогодні. Йому створили образ вічного мучня, який окутаний тяжкими думами про Неньку, хмурого діда, що вмер в 47 років, національного пророка, що не мав вад і захоплень. Насправді ж він був людиною з непростим характером, франтом та любителем випити, був шанувальником жінок і талановитим оповідачем, зокрема анекдотів

А ви знали, що він не шкодував грошей на модний одяг, а його ім'я є навіть у космосі? 

Ми зібрали декілька цікавих фактів про класика:

  • Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу.
  • За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт.
  • Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича.  Діаметр цього кратера– 137 кілометрів.
  • 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. 
  • Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка
  • На честь Кобзаря названа протока в Аральському морі і гірська вершина північного Кавказу (висота 4200 м.)
  • Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. 
  • в Києві про Тараса Шевченка вперше дізнались, не як про поета-бунтаря, а як про модного петербурзького графіка. 
  • Він любив смакувати шампанське й устриці та непогано танцював мазурку. 
  • В засланні Григорович ходив в наукову експедицію і займався етнографічними студіями казахів. Повернувшись зі заслання, він ходив в модних обновках, а "канонічний" портрет в шапці й кожусі був тролінгом місцевої елітки. 

Шевченко був людиною з безмежною любов`ю та жагою до життя, іскрометним гумором та масою власних траблів і недоліків. Це був інтелектуал та світський лев. Завжди прагнув звичайних людських цінностей, як і кожен з нас: свободи, самореалізації і благополуччя, миру і поваги. Його творчість – нескінченне багатство, у якому він проявив себе таким, яким був насправді.

З Днем народження Тарасе Григоровичу!